• Skriptin nimi:

    Yhteisöllinen SWOT- analyysi

  • Soveltuu:

    Pienryhmille, yksilötyöksi

  • Työkalu:

    Flinga Whiteboard  • Name
  • #3 Yhteisöllinen SWOT-analyysi

Tämä skripti soveltuu hyvin pienryhmätyöskentelyyn. Ideana on hyödyntää osallistujien tietoja ja taitoja sekä soveltaa niitä yhteisöllisen tiedonrakentelun muodossa.

Tee näin:

1. Valmistele Flinga jo ennen varsinaista tilaisuutta. Kirjaudu sisään Flingaan ja luo uusi Flinga Whiteboard.

2. Avaa Flinga-taulun vasemman yläkulman valikosta kohta session settings.

3. Valitse osallistujille neljä väriä, jotka toimivat SWOT-analyysin nelikenttänä. Tehtävässä on tärkeää että kaikilla osallistujilla on sama vastaus-objekti käytössään. Jätä ruksi Square-objektin kohdalle ja poista ruksi muista objekteista sekä toiminnoista ja paina lopuksi update-nappia.


Name

4. Valitse Flinga taulun yläpalkista objektiksi Title ja kirjoita message-kenttään SWOT-analyysissä käsiteltävät otsikot: VAHVUUDET, HEIKKOUDET, MAHDOLLISUUDET ja UHAT. Valitse kullekin otsikolle oma väri. Sijoita otsikot niin, että osallistujien ajatuksille jää aina tilaa otsikon ympärille.

5. Jaa Flinga-taulun linkki/avain osallistujille ja pyydä heitä kirjautumaan luomaasi Flingaan. Flinga luo sessiolle avainkoodin (esim. SNBMCE) jonka avulla osallistujat pääsevät kirjautumaan sessioon. Helppo tapa jakaa linkki sähköisen ympäristön kautta on kopioida Flinga -taulun nettiosoite (esim. https://edu.flinga.fi/s/SNBMCE) selaimen osoiteriviltä ja jakaa se suoraan osallistujille.

Name

Kolme helppoa tapaa jakaa linkki: 1. Suora URL-osoite 2. Avainkoodi 3. QR-koodi. Vasemalla näkyy Flinga-session liittymistiedot ja oikealla osallistujien kirjautumisnäkymä.

6. Ohjeista osallistujia käyttämään otsikon mukaista väriä ja sijoittamaan oman kommenttinsa otsikon ympärille. SWOT voidaan tehdä joko jakamalla osallistujat pienryhmiin jotka pohtivat otsikoita ensin yhdessä ja lähettävät sitten yhteisen mietityn vastauksensa Flingaan. Tämä on hyvä tapa saada Flingaan kerättyä pohditumpaa sisältöä, kun idea on ensin läpäissyt ryhmän yhteisen mielipiteen. Pienemmällä osallistujamäärällä voidaan sopia, että jokainen osallistuja lähettää esimerkiksi kolme ajatusta per otsikko Flingaan.

7. Kun ajatukset on saatu kerättyä jokaisen otsikon ympärille, niin on hyvä käydä yhteisesti lähetettyjä ajatuksia läpi ja herätellä laajempaa keskustelua aiheesta. Jokainen ryhmä voi esimerkiksi perustella lähettämänsä ideat muulle ryhmälle. Kerätyt kommentit voidaan ladata Flingasta (taulukkomuodossa) export session - napista joka löytyy pääasetukset valikosta.

Name

Esimerkki Flinga Whiteboard taulusta, jossa ryhmän ajatukset näkyvät järjestettynä SWOT-analyysin muotoon.